02 Juli 2017

Onder de loupe! De gerstekorrel

Een gerstekorrel ofwel milia ziet eruit als een klein wit korreltje in of onder de huid. Het is volkomen onschuldig, maar ziet er niet mooi uit en gaat ook niet vanzelf weg.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben gerstekorrels niets te maken met acne of puistjes. Vaak worden gerstekorrels verwart met mee-eters (comedonen). Dit is echter onjuist, aangezien hierbij de poriën van de huid verstopt zijn door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën niet verstopt met talg, maar met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het is een taai propje, een onoplosbaar eiwit dat voorkomt in onder andere de buitenlaag van de huid bij mens en vele dieren. Dat witte korreltje zit dusdanig diep in de huid, dat ‘uitdrukken’ gewoonweg niet helpt.

Gerstekorrels komen vaak voor. Ze zitten meestal in het gezicht, op plekken waar de afschilfering van dode huidcellen minder makkelijk verloopt, bv op droge plekken, vooral in de omgeving van de ogen en jukbeenderen.

Gerstekorrels kunnen eenvoudig worden verwijderd door de schoonheidsspecialiste, door een kleine incisie met een steriele naald te maken, waarna de inhoud eruit geduwd kan worden. Gerstekorrels hebben nog wel eens de neiging om na de behandeling weer terug te komen.

Om te voorkomen dat je vaker last krijgt van gerstekorrels, kun je heel goed met regelmaat een scrubcreme gebruiken op deze zones, maar pas wel op voor de ogen!

Een ‘verse’ gerstekorrel is overigens veel makkelijker te verwijderen, dan een ‘oude’ taaie, stugge gerstekorrel die er al heel lang zit! Wacht dus niet te lang met het laten weghalen van jouw gerstekorrels, het is pijnloos en zo gebeurd!